11 augustus 2017

Er is veel uit te leggen als je de vraag ‘waar let je op bij het kopen van een digitale camera?’ goed wilt beantwoorden. Je moet op zoveel zaken letten. Er zijn zoveel opties. Beter is om eerst te kijken naar je budget? Als je 100 euro te besteden hebt, dan kun je een camera met wifi, gps, grote sensor, 20+ optische zoom en uitklapbaar scherm wel vergeten. Een simpele stelregel is: hoe hoger je budget, hoe meer opties je krijgt en hoe beter de kwaliteit van de onderdelen. dat wil echter niet zeggen dat je met een budget digitale camera geen mooie foto’s kunt maken. Aan de andere kant, wellicht is het helemaal niet jouw bedoeling om perfect belichte foto’s in moeilijke omstandigheden te maken. Misschien neem je genoegen met een point-and-shoot model, zonder poespas die foto’s voldoende kwaliteit uit je camera doet laten komen. Wij hebben daarom dit artikel ingedeeld in budgetten, zodat je weet wat je kunt verwachten. Dan weet je ook meteen of je toch beter door kunt sparen naar een hoger budget…

Een digitale camera kopen: welk budget heb je?

Zoals we net al zeiden, hoe hoger het budget, hoe meer functies en hoe beter de kwaliteit van je camera. Aan de andere kunt zul je tegenwoordig niet echt meer compactcamera’s vinden die écht héle sléchte foto’s maakt. We hebben het voor het gemak even ingedeeld in 3 categorieën: tot de 100 euro, tot 300 euro en tot 500 euro. (Die prijzen zijn natuurlijk schattingen, maar om ‘Waar let je op bij het kopen van een digitale camera?’ enigszins overzichtelijk te houden, vinden we deze drie wel geschikt.)

Digitale camera’s tot 100 euro

Eigenlijk wil ik hier niet eens zo veel over schrijven. Reden hiervoor is dat je onder de 100 euro niet echt een fatsoenlijke camera kunt vinden. Actiekortingen even buiten beschouwing gelaten. Onder de 100 euro vind je de echte mik-en-klik camera’s. Veel instellingen zullen ze niet hebben. Gewoon fotograferen op de automatische stand en gaan. Voor dat geld moet je ook niet veel meer verwachten. Daarnaast zal de zoom beperkt zijn. Laat je niet misleiden door veel digitale zoom. Daar heb je namelijk niks aan. Dat is een softwarematige zoom, en het woord ‘matig’ slaat de spijker op zijn kop. Kijk altijd naar de optische zoom die vermeld staat. Vaak kunnen deze camera’s ook niet goe overweg met ISO waardes boven de 400. Verder kun je vaak wel HD films maken. Leuk voor feesten en partijen. Wanneer het niet erg is als Ome Henk zijn biertje erover heen laat vallen. De Canon iXus 185 val nét binnen deze categorie.

Digitale camera’s tot 350 euro

Dit komt al wat meer in de richting. Hier vind je de digitale camera’s met Wifi, GPS, hogere optische zoom en kun je Full HD filmen. Een aantal vaste merken in deze categorie zijn al jaren sterk vertegenwoordigd. Denk hierbij aan Canon, Panasonic, Nikon en natuurlijk Sony. Deze digitale camera’s staan al jaren voor kwaliteit. Canon heeft de Powershot-serie, Nikon heeft de Coolpix-serie, Sony de Cybershot en Panasonic heeft de bekende Lumix-serie. Dit zijn echte travelzooms waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Travelzooms zijn ideale camera’s voor op vakantie. Ze hebben een hoge optische zoom (20+), en ze hebben een flinke groothoek. Dat wil zeggen dat je dus minder naar achteren hoeft te bewegen om dat hoge gebouw of die lange brug op de foto te zetten. Deze digitale camera’s hebben vaak ook meer functies voor het handmatig instellen. Zo kun je de camera laten functioneren zoals jij dat wilt.

Digitale camera’s tot 500 euro (of meer)

Nu kom je echt uit bij camera’s waar de fotograaf echt iets meer met het apparaat wilt doen dan alleen maar mikken en klikken. Meer controle over de situatie, meer instellingen, betere foto’s ook hogere ISO-waarden, betere kwaliteit lenzen, meer zoom en ga zo maar door. Dit zijn de superzoom of bridge camera’s, de systeemcamera’s en de high-end compactcamera’s. Sony en Olympus hebben de afgelopen jaren sterk ingezet op de systeemcamera’s. Deze kenmerken zich vooral door de verwisselbare lenzen (of beter gezegd objectieven). Het is een soort crossover van de compactcamera en de digitale spiegelreflexcamera. Een andere optie is de superzoom camera. Die hebben extreem veel zoom. Ze lijken qua uiterlijk weer op digitale spiegelreflex camera’s maar hebben een verwisselbare objectieven. Ze hebben wel extreem veel zoom; 24x en 60x zoom komt geregeld voor. Maar ook 83x (!) optische zoom is verkrijgbaar (2000mm kleinbeeldequivalent), zoals bij de Nikon Coolpix P900. En die is verkrijgbaar voor zo’n € 545,-. Voor dat geld koop je geen spiegelreflex met telezoomlens. Ja, ik weet het, je moet het niet vergelijken met een spiegelreflex.

Conclusie: Waar let je op bij het kopen van een digitale camera?

Let je op je budget. okay, okay. Die conclusie is een beetje simpel, maar het is wel een factor. Het hangt ook af van je verwachtingen. Wil je ver in kunnen, bijvoorbeeld op vakantie en gebruik je je camera daarbuiten niet zoveel. Pak dan een leuke aanbieding mee uit de tweede categorie. Een travelzoom bijvoorbeeld. Wil je je camera vaker gaan gebruiken dan alleen voor feesten en/of vakanties? Ga dan voor een digitale camera uit het wat duurdere segment en kijk dan wat het beste bij je past. Vind je het wisselen van objectief niet erg, pak je een systeemcamera. Let wel op, de objectieven kunnen erg duur zijn. Kijk anders naar een bridge camera (superzoom). Geen gedoe met wisselen, maar een flink bereik…
En zoek je een leuk kadootje voor je kleinkind van tien, ga dan voor een bugdetmodel onder de 100 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *