13 augustus 2017

Het eenvoudigste antwoord op de vraag ‘Wat is een systeemcamera?‘ is wel dit: een systeemcamera is een digitale camera met verwisselbare lenzen/objectieven. Een andere uitleg zou kunnen zijn, dat het een spiegelreflex camera is, maar dan zonder de spiegel. Als je op dit moment denkt: “Spiegel”?”, dan hou maar even vast aan de eerste uitleg. Wij leggen later wel een keer uit hoe dat precies zit. Door het ontbreken van die spiegel is het wel inderdaad kleiner van formaat van een spiegelreflex en daardoor ook lichter.

Mensen die zijn uitgekeken op hun compactcamera, omdat ze net dat beetje meer willen, hoeven niet meteen over te stappen naar een spiegelreflexcamera. Tegenwoordig is er nog een extra optie. Een tussenstap zou je kunnen zeggen. De systeemcamera. De ontwikkeling van de systeemcamera gaat de afgelopen zo snel, dat zelfs gezegd kan worden, dat de spiegelreflex binnen afzienbare tijd ingehaald gaat worden. Of loop ik nou te hard van stapel. (Ik ben zelf overigens nog erg tevreden met mijn Canon 70D, en denk absoluut niet aan overstappen, red.)

Laten we kort meteen even de voor- en nadelen van een systeemcamera doorlopen.

Voordelen van een systeemcamera

 • Compact en licht van gewicht
 • Grotere sensor dan een compact camera
 • Ontzettend snel!
 • Geluidsarmer dan een DSLR door ontbreken spiegel:
  In een spiegelreflex zit een spiegel. Bij het nemen van een foto hoor je die spiegel ‘klappen’. Toegegeven, bij de duurdere varianten van DSLR’s hoor je de spiegel minder hard klappen, maar toch. Aangezien de systeem camera geen spiegel heeft, hoor je deze du ook niet klappen. En dus is hij stiller.

Nadelen van een systeemcamera

 • Minder keuze aan objectieven dan een spiegelreflex:
  Ook al komen er steeds meer objectieven bij de afgelopen jaren, toch is het aanbod en de diversiteit aan objectieven kleiner dan bij DSLR’s.
 • Geen optische zoeker:
  Bij de systeemcamera kijk je op je LCD scherm om te zien wat je fotografeert en niet door een zoeker. Al zijn er steeds meer modellen die een elektronische zoeker hebben. Het voordeel daarvan is dat je meteen door je zoeker kunt zien hoe je foto eruit komt te zien qua belichting e scherptediepte.

Objectieven zijn kieskeurig qua merk

In 2008 kwam Panasonic als eerste met een systeemcamera voor consumenten op de markt. Dat was de Panasonic Lumix DMC-G1. Als snel volgden er andere merken en dus kun je nu systeemcamera’s kopen van Samsung, Nikon, Sony, Panasonic, Canon en Olympus. Net als bij de spiegelreflex camera’s is het niet mogelijk om een objectief van Nikon op de Sony camera te plaatsen. Let daar dus goed op bij het aankopen van een objectief. Het moet wel passen op je camera. Aangezien deze objectieven niet goedkoop zijn, zou het zonde zijn als je met een niet passend model thuiskomt. Uitzondering hierop zijn de objectieven voor de Panasonic en Olympus camera’s. Deze hebben een Micro Four Thirds mount/vitting en kunnen dus wel op elkaars modellen geplaatst worden.

Ook de objectieven die je gewend bent op je spiegelreflex te gebruiken kunnen niet zomaar op je systeemcamera gezet worden. Hier heb je een adapter of verloopstuk voor nodig.

Wat is een systeemcamera zónder objectieven?

Wat is een systeemcamera zonder objectieven. Niks. Net als spiegelreflex camera’s worden systeem camera’s vaak verkocht met een zogenaamde kitlens. Dat is een standaardlens. Dat zijn veelal geen toplenzen, maar het is geen troep… Tegenwoordig kun je goede foto’s maken met kitlenzen. Wanneer je een betere kwaliteit objectief wilt kopen, dan kan dat gelukkig bij een systeem camera. De fabrikanten van systeemcamera’s zijn in het assortiment objectieven vaak ook een groothoek-, telezoom- en een andere standaardlens verkrijgbaar. Echter, het kan zijn dat bepaalde speciale objectieven juist niet in ‘jouw merk’ verkrijgbaar zijn. Denk hierbij een fish-eye objectief, macrolens en een echte mega-telezoomlens. Wat doe je dan? Gelukkig hebben o.a. Sone en Nikon zogenaamde lensadapters. Hiermee kun je dus ook objectieven van andere merken op jouw systeemcamera zetten. Ideaal. Andere aanbieders zijn Kipon en Metabones. Meestal wordt de camera dan echter beperkt qua functionaliteiten. Maar daarover meer een andere keer.

Overzicht beste systeemcamera’s 2017

Onderstaande camera’s zijn Beste Keus (geweest) op kieskeurig.nl.

 CameraKitlensPrijs (vanaf)Link
Panasonic DC-GX80012-32mm519,-Kopen
Sony A5000 zilver16-50mm369,-Kopen
Panasonic DMC-GX8014-140mm899,-Kopen
Nikon1 J510-100mm999,-Kopen
Olympus OM-D E-M1 Mark II12-50mm2199,-Kopen
Canon EOS M518-150mm1449,-Kopen
Olympus E-M10 Mark II14-42mm699,-Kopen
Sony ILCE6000LB16-50mm594,-Kopen

(laatst bijgewerkt: augustus 2017 – Wat is een systeemcamera?)